Voorbij lichamelijke klachten

Lichamelijke klachten zijn er in vele vormen en maten. Soms heel erg op de voorgrond aanwezig, soms sluimerend op de achtergrond. Vrijwel iedereen heeft er weleens mee te maken gehad, maar waarom krijgen we lichamelijke klachten en wat kunnen we daaraan doen. We bekijken het eens vanuit een andere invalshoek.

Regulier versus Holistisch

Vanuit de reguliere kijk wordt een lichamelijke klacht vaak gevormd door een disfunctioneren van het lichaam (organen, klieren, lymfen, etc.) of iets van buitenaf (ongeluk, te zwaar tillen, etc.). Er is in de meeste gevallen een oorzaak aan te wijzen een klacht ontstaat. Doormiddel van o.a. medicatie, fysiotherapie, chirurgie of transplantatie wordt vervolgens de oorzaak aangepakt. Het wordt daarmee op één vlak, het lichamelijke, bekeken en is daarmee dus vrij ‘plat’.

De holistische of alternatieve kijk gaat verder en koppelt het lichamelijke aan het mentale, emotionele en etherische. Het ziet een samenhang (samenspel) tussen deze facetten als oorzaak van een bepaalde klacht. Denk bijvoorbeeld aan een blokkade in de meridiaanbanen, het eten van bepaald voedsel wat je lichaam doet afkoelen, de omgeving waarin je woont of werkt of een blokkade in een chakra.

Voorbij lichamelijke klachten

De wereld van energie

Bij de holistische of alternatieve kijk kun je in feite zeggen dat ze de wereld van ‘energie’ erbij betrekken. Alles in namelijk opgebouwd uit energie. Dus zowel je lichaam, als je emoties en gedachtes, het huis en omgeving waarin je woont, de mensen om je heen, de natuur en ga zo maar door. Bij een ‘goed’ functioneren van het lichaam kun je zeggen dat de energieën optimaal zijn en goed doorstromen. Heb je een lichamelijke klacht dan betekent dit dat de energie verstoord is, waardoor het ergens in het lichaam stagneert, anders gaat vibreren of juist te heftig wordt. Dit heeft een lichamelijke klacht tot gevolg. 

Blokkades

Een lichamelijke klacht heeft dus te maken met een verstoring van energie. Maar wat verstoord dan de energie? Om deze vraag te beantwoorden zul je dus op zoek moeten gaan naar het verstorende element in de mentale, emotionele, etherische en/of lichamelijke laag. Vanuit de locatie, dus het lichamelijke, begin je vaak de zoektocht en ga je vertaalslag maken, aangezien dit het bekendste is.

Voorbeeld:
Pijn in de onderrug
De basischakra wordt gezien als de chakra die staat voor eigenwaarde en vertrouwen in jezelf, dat jij het recht hebt om te (be)staan. Krachtig, helder en duidelijk bij een goed functionerende basischakra of juist terughoudend en twijfelend bij een blokkade in de basischakra. Waardoor ook  bijvoorbeeld pijn in de rug kan ontstaan (pijn in ruggenwervels, stijfheid of vernauwing). Pijn in de onderrug kan ook verweven zijn met verschillende energiepunten, energiepunten van o.a het twee chakra, in thema's wat zich uit in souplesse, vrij te bewegen, mogen los laten. De nieren bijvoorbeeld liggen op de hoogte van het tweede chakra. Vanuit de Oosterse geneeswijzen (TCM) staan de nieren (als onderdeel van het waterelement) voor je levensenergie en daaraan de emotie angst gekoppeld. Ben je energetisch leeg, dus leef je meer vanuit je hoofd en onder stress, dan verbruik je zoveel energie dat je levensenergie meer wordt aangesproken en je nieren uitgeput raken. Niet je fysieke nieren, maar het meridiaanstelsel waar de nieren onderdeel van uitmaken. Het systeem is bij de nieren verzwakt en daar kunnen klachten ontstaan, zoals onderrug pijn. 

Zoals je ziet kun je dus al vrij snel ook voor jezelf een globaal plaatje schetsen wat de energetische toedracht is.
Bekijk de locatie van de klacht eens nauwkeurig en verdiep je in de werking van een orgaan of gebied in je lichaam.

Onderstaand nog een aantal voorbeelden:

Keelpijn
De keel is betrokken bij het slikken en uiten, dus durf jij jezelf te uiten en wat slik jij allemaal (in).

Slechte stoelgang
De dunne darm is meer gericht op het opnemen van voedingstoffen en afstaan/doorvoeren en de dikke darm meer voor het eindproces en daarmee het loslaten, dus kun jij makkelijk dingen loslaten of blijft het malen. Ben je een twijfelaar en zoek je steeds naar goed of fout. Durf je vrij te zijn in bewegingen, de stappen die je zet?

Knieproblemen
De knie is een scharnierpunt en actief bij het lopen (stappen zetten), dus hoe flexibel ben jij in het zetten van stappen. Buigzaam of star? Durf je andere wegen in te slaan of hou je je poot stijf? Durf je in je eigen kracht te staan? 

Doofheid
Met je oren hoor je. Wil doofheid wellicht iets zeggen dat je minder moet horen van buiten, dus meer naar jezelf mag luisteren (je intuïtie bijvoorbeeld)?

Emotionele blokkades

Daarnaast niet te vergeten, emoties zetten zich ook om in vorm. Hieronder het voorbeeld wat de emotie angst teweeg kan brengen:

Angst
Wanneer je je bijvoorbeeld angstig voelt, kan er een reactie ontstaan dat je lichaam een signaal oppikt dat het alert moet worden en dit kan zich uitwerken in je gevoel en fysieke lichaam (denk aan hoge bloeddruk, hoog ademhalen, benauwdheid, hartkloppingen). Door de vernauwing die uit de angst emotie ontstaat, wordt letterlijk en figuurlijk je eigen natuurlijke levensstroom afgesneden. Hoe meer je je laat leiden en gaat hechten aan emotie en daarmee gaat identificeren, hoe meer fysieke en psyche klachten ontstaan. Emoties zijn net als je lichamelijke beperkingen, richtingaanwijzers in je leven.

Eén echte oorzaak: niet-liefde

Hoe complex het allemaal ook is en hoe moeilijk het soms ook is om duidelijk te krijgen waardoor een klacht ontstaat, eigenlijk is alles maar naar één oorzaak te herleiden……..En dat is een gebrek aan liefde, dus niet-liefde geven aan iets.

De bekendste niet-liefdes factoren zijn makkelijk zoals boosheid, frustratie, verdriet of angst. Maar er zijn ook vele afgeleiden, zoals twijfelen, piekeren, onzekerheid, teruggetrokkenheid, lage zelfwaarde, gejaagdheid, stiltes vermijden en verslavingen.
Dit kan eigenlijk ook niet anders, aangezien we in een wereld van dualiteit leven. Dus tegenover de liefde, staat niet-liefde uitgedrukt in vele vormen. Dus kun je achterhalen wat jouw niet-liefde is, dan heb je grote kans dat je voorbij kunt gaan aan jouw lichamelijke klacht deze oplost. 
Dit is een bewustwordingsproces kan weken, maanden, jaren en misschien wel levens duren.

Het lijkt simpel, echter zitten we vaak zo vast in onze structuren en patronen dat het lastig is om de niet-liefde om te zetten naar liefde. Vaak is dit een groeiweg en ook een weg waarvoor bewustzijnsverruiming nodig is. Jij zal dus anders moeten gaan kijken en vanuit een ander perspectief. Eigenlijk dus alles gaan zien als Liefde en bij jezelf nagaan wat de situatie intern met je doet, en daar ook weer de liefde van zien. Je gaat dus boven de emoties van niet-liefde staan. Een ieder op zijn tijd voelt hierin interesse en nieuwsgierigheid om de oorzaak aan te willen pakken. 

Zelfhelend vermogen van de mens in een notendop

De natuurlijke energiestroom (immuunsysteem) probeert de energie in de juiste banen te lijden. Wanneer dit wordt verstoort in een van deze energiebanen (chakras, meridianen etc) gaat er een alarmbel af (ziekte, fysieke klachten) en deze signalen kunnen je helpen inzicht te krijgen in de innerlijke verstoring. 

Dus het zelfhelend vermogen van de mens wil niet zeggen dat als jij je been bezeert (kneuzing, botbreuk, amputatie) ineens een nieuw been ontstaat. Het is juist heel handig en fijn dat een dokter, de reguliere zorg, jou bij het genezingsproces kan helpen door de eerste hulp te verlenen en je te ondersteunen en de pijn te verzachten tijdens het genezingsproces. Ook kunnen allerlei 'hulpmiddelen' als krukken om makkelijkere te kunnen lopen of een rolstoel om je te ondersteunen ook uitkomst bieden. Of misschien wel medicijnen (middelen die de pijn onderdrukken en verzachten). Een medicijn is op korte termijn misschien fijn, maar uiteindelijk vraagt het om tot zelfonderzoek te komen om de oorzaak bewust te worden. Naast deze hulpmiddelen van de reguliere zorg is het daarom goed om te kijken, te onderzoeken, waarom je een ziekte of een andere lichamelijke beperking ervaart en de les daarin mag ontvangen. 

Leven en dood

Uiteindelijk gaat de mens dood. Vroeg of laat. De natuurlijk mechanisme van het mens-zijn is overleven. Wanneer je weinig zelf-Liefde ervaart, nauwelijks tot niet bewust bent van je innerlijke kracht, levensenergie en zelfhelend vermogen, dan kan het zo zijn dat je het leven ervaart als overleven in plaats van leven. 

Wanneer jij bewust deelneemt aan het leven, in het moment leeft, dan deel je je vuur en energie en passie voor iets wat je leuk vindt. Je staat in je kracht, je wordt zichtbaar en je leeft daarin je eigen 'waarheid'. Daardoor accepteer je het leven, accepteer jij jezelf waardoor zelf-Liefde onstaat. Van uit deze ik-kern, maak je keuze's en neem je verantwoording voor je leven, je legt je lot, je leven, niet in handen van een ander of medicijn. 

Wanneer je kijkt naar de 'rol', taak, zielsmissie van de mens kan dit vrij uiteen lopen. Wanneer de ziel voelt dat het 'geleerde' of de 'ervaring' opgehaald is in het leven, dat kan het zijn dat de ziel het lichaam op een natuurlijk manier verlaat (ook kan dit gepaard gaan met ziektes, ongelukken etc.). Wanneer je hier bewustzijn op hebt, ontstaat er gevoel van liefde en dankbaarheid voor het leven zelf, van de lessen en ervaringen die je hebt meegemaakt. 

Het kan dus ook zijn dat een ziel een bijdrage heeft geleverd aan de huidige tijd en voelt dat zijn 'taak' er op zit en daardoor wellicht eerder, vroegtijdig overlijdt. Of juist dat zielen niet 'mee kunnen komen' in de huidige tijd/evolutie, vastlopen, en het leven verlaten en hun bewustzijn en ervaringen eerst verder mogen opdoen in andere (etherische)sferen van het bestaan. In ieder geval, het leven is niet zo zwart-wit, levend en dood, als het lijkt. 

Wegwijzers op je pad

Door de zelfanalyse en het pad wat je gaat bewandelen zul je zien dat je zelf heel ver kunt komen. Jij bent immers je eigen heelmeester, alleen moet je dat nog ‘even’ bewust worden. Kom je er niet helemaal uit, dan zijn er overal wegwijzers op je pad. Vele coaches en healers die jou hierbij kunnen helpen. Ook Sekinah kan jou de weg wijzen en je helpen op je pad van bewustzijnsverruiming en inzicht meegeven in je genezingsproces. 

Aanvullende noot

Al het genoemde is bedoeld om jouw zienswijze en bewustzijn te verruimen. Echte veranderingen ontstaan in jezelf door bewust te worden van je eigen handelen en keuze's die je maakt. Deel je een andere mening of zie jij het anders, volg daarin je eigen gevoel. Er bestaan vele waarheden, kies jouw eigen waarheid.


 »